Yasminella Rozmyśla w kuchni: Sałatka z surimi.

Są takie smaki, do których raz na jakiś czas powracam z wielką chęcią. Jednym z nich jest surimi, potocznie nazywane paluszkami krabowymi. Nie dajcie się jednak zwieść obok kraba one nawet nie leżały, są zrobione z mielonego mięsa mintaja, dorsza lub morszczuka.


Zawsze jem je w postaci sałatki, którą przyrządzam na różne sposoby. Dzisiaj pokaże Wam moją ulubioną wersję. Prostą, letnią kombinacje smaków.

Składniki:

  • 1 opakowanie paluszków Surimi
  • 2 torebki białego ryżu (ja wybieram paraboiled)
  • 1 ogórek zielony
  • 2-3 łyżki gęstej śmietany możecie zastąpić ją jogurtem naturalnym.
  • 2-3 łyżki majonezu
  • sok z połówki cytryny
  • 2 ząbki czosnku - drobniutko posiekanego
  • Koperek
  • Czubryca
  • Sól 
  • Pieprz
Przygotowanie:
  1. Gotujemy ryż i zostawiamy do ostygnięcia.
  2. Kroimy surimi i obranego wcześniej ogórka w jednakowej wielkości kawałki. ( ja ja kroję ogórka na 4 i potem w około 3-5mm "kostkę"
  3. Sos jest opcją dowolną wszystko dodajemy i mieszamy składniki ( śmietanę. majonez, sok z cytryny, czosnek koperek, czubryce, sól, pieprz) według własnego uznania. Ważne by sos był kwaskowy i dość mocno pieprzny. Lubię zrobić go odrobinę więcej ponieważ ryż wchłania jego część.
  4. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki i zostawiamy na 2-3 godziny minimum w lodówce. Sałatka najlepsza jest następnego dnia.

SMACZNEGO!

***Lubicie surimi?***

Brak komentarzy:

Obsługiwane przez usługę Blogger.