Yasminella Rozmyśla w kuchni: Różowo - zielone muffinki.

Uwielbiam wszelkiego rodzaju babeczki czy muffinki. Stale szukam prostych sposobów na poznanie nowych smaków i możliwości. Jakiś czas temu zakochałam się w wersji z jagodami. Niestety o tej porze roku ciężko je gdziekolwiek znaleźć dlatego postanowiłam zastąpić je mrożonymi borówkami.

Składniki na ok: 16 muffinek
300g mąki
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
80g cukru
150g świezych lub mrożonych jagód/borówek (lepiej mieć więcej)
1 jajko
180 - 200ml maślanki
125ml oleju

Składniki na krem (przepis pochodzi ze strony kotlet.tv)
200 ml śmietanki 30-36%
2 łyżki cukru (opcjonalnie!)
45-50 ml wrzątku
1 sucha galaretka w wybranym kolorze (ja zdecydowałam się na owce leśne)


Przygotowanie muffinek:
1. W jednym naczyniu łączę wszystkie suche składniki : mąkę, sodę, proszek, cukier.
2. W drugim mokre: jajko, maślankę i olej.
3. Łączę ze sobą obydwie masy, dodaję owoce. Mieszam szybko i niedokładnie. ( Jeżeli używacie mrożonych owoców może być potrzeba dolania odrobiny oleju lub maślanki ponieważ masa bardzo szybko się zmrozi.)
4. Masę rozkładam równomiernie do formy wyłożonej papilotkami.
5. Piekę przez 25 -30 minut w temperaturze ok 190C. ( sprawdzam patyczkiem, pamiętajcie musi być suchy)
6. Zostawiam do przestygnięcia

Przygotowanie kremu  (przepis pochodzi ze strony kotlet.tv):
1. Schłodzoną śmietankę ubijam na sztywno, można dodać cukier, ja osobiście wolę go pominąć, bo sama galaretka też jest słodka, ale można dodać. Śmietana powinna być sztywna!
2. We wrzątku rozpuszczam dokładnie galaretkę. To jest niewielka ilość wody, więc galaretkę trzeba wymieszać bardzo, bardzo dokładnie. Następnie chwilę ją tak mieszając ochładzam, nadal będzie lekko ciepła, ale niech nie będzie gorąca!!! Dodaję do śmietany i szybko miksuję.
3. Napełniam szprycę i dekoruję. Tort lub babeczki polecam schłodzić wtedy dekoracje będą trwalsze i smaczniejsze :) Gotowe!

CZAS NA CIEKAWOSTKĘ!
Babeczki po rozkrojeniu są zielonkawe w środku!


SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Obsługiwane przez usługę Blogger.