Kawy niczym z kawiarnii w domowym zaciszu. Tak to możliwe!

Kilka ładnych lat temu krzywiłam się na kawę, w dniu dzisiejszym nie wyobrażam sobie dnia bez niej. Oprócz jej właściwości jej wypicie jest dla mnie chwilą relaksu w ciągu dnia.  Jakiś czas temu zaczęłam się zastanawiać czy i w jaki sposób da się moje ulubione rodzaje przyrządzić w domu.  Po  kilku jak nie kilkunastu próbach znalazłam złoty środek, dzięki któremu mogę się cieszyć kawą niczym z kawiarni w zaciszu mojego mieszania.




PIERNICZKOWE LATTE MACCHIATO

Składniki na jedną kawę:
150 - 200 ml mleka (wszystko zależy od tego jak dużą porcję naparu kawowego chcecie użyć)
50 -100ml  espresso lub kawy rozpuszczalej ( dla siebie robię 100ml z 2,5 łyżeczki kawy, na zdjęciu widzicie 50ml z 1,5 łyżeczki)
¼ łyżeczki przyprawy do kawy (w moim przypadku jest to mieszanka przyprawy do piernika z gorzkim kakao)
Cukier do smaku

Sposób przygotowania:
1.Zagrzewam mleko ( ja robię to przez 1 minutę w mikrofalówce) w tym czasie wstawiam wodę na kawę lub włączam ekspress.
2.Spieniam mleko za pomocą spieniacza, miksera lub przelewam je do słoika, zakręcam i potrząsam niczym szejkerem. Polecam chwycić słoik przez ręcznik. (Staram się by ilość piany była nie mniejsza niż 1/3 objętości, ideałem jest ½  J) Kiedy  piana będzie gotowa przelewam mleko do wysokiej 250ml szklanki
3.Szykuję espresso lub zalewam kawę. Dodaję przyprawę do kawy. Mieszam energicznie.
4. Za pomocą zlewki lub małego dzbanuszka powoli, małym strumyczkiem wlewam kawę do mleka, staram się robić to przez sam środek piany.

I gotowe!


MOKKA


Składniki na jedną kawę:

50 ml espresso lub mocnej kawy 
4 łyżeczki cukru 
2 łyżeczki kakao 
2/3 szklanki mleka 
1 łyżeczka cukru waniliowego 
bita śmietana i cynamon (do dekoracji) - ja zamieniłam bitą śmietanę na klasyczną mleczną piankę.

Sposób przygotowania:
1. Do garnka wlewam mleko, podgrzewam a następnie dodaję cukier, cukier waniliowy, kakao. Gotuje przez jakieś 15-18 minut, do momentu powstania konsystencji syropu. - warto raz na jakiś czas energicznie zamieszać.
2. W między czasie przygotowuję mocną kawę.
3. Do filiżanki wlewam syrop, następnie kawę i dekoruję bitą śmietaną i cynamonem.

I gotowe!

Jak widzicie przygotowanie kawowych specjałów wcale nie jest trudne, owszem wymaga nieco więcej czasu niż  przygotowanie zwykłej kawy rozpuszczalnej, ale czemu mamy się nie rozpieszczać, zwłaszcza jeżeli wszystkie składniki zazwyczaj mamy w domu?

Brak komentarzy:

Obsługiwane przez usługę Blogger.