Yasminella Rozmyśla w kuchni: Tarta ze szpinakiem.

Odkąd stałam się posiadaczką formy do pieczenia tart, nie ma dnia bym nie szukała nowych przepisów. Moje serce podbiła  wersja ze szpinakiem.



Składniki na formę około 26 -28 cm, dla 2-3 osób
Ciasto na tartę:
250 g mąki
125 g masła - z lodówki
1 żółtko
50–60 g wody
1 -1,5 łyżeczki soli (płaska łyżeczka)

Nadzienie:
1 szklanka śmietanki kremówki 30%
2 jajka
pół kostki sera feta
300 g szpinaku - może być mrożony
1 łyżka mąki pszennej
3-6 ząbków czosnku - w zależności od ich mocy i upodobań.
pieprz, sól

Przygotowanie:
1. Mąkę wysypuję na stolnicę formując dołek, do którego dodaję żółtko, wodę, sól i masło i całość siekam, a potem szybko zagniatam. Nie przejmujcie się jeżeli w cieście będą widoczne kawałeczki masła. Ma ono być po prostu dobrze wyrobione i nie lepić się do rąk. ( Nie dodawajcie zbyt dużo dodatkowej mąki, no chyba, że jest to niezbędne)
2. Wałkuję ciasto na około 0,5cm (ta ilość ciasta jest idealna na foremkę o podanej wielkości); Do mojej silikonowej stolnicy się nie lepiło, jednak jeżeli macie klasyczną drewnianą polecam wałkować na foli spożywczej bądź papierze do pieczenia. Z papieru do pieczenia wycinam koło do wyłożenia dna formy. Ostrożnie przenoszę ciasto do formy, dopasowuję. Przebijam dno widelcem dość gęsto i wstawiam do nagrzanego do 200°C piekarnika na 15 -20 minut. Do lekkiego zrumienienia.
3. W między czasie rozmrażam szpinak/ lub podsmażam świeży. Odciskam nadmiar wody poczym doprawiam go solą, pieprzem i posiekanym czosnkiem.
4. Mieszam śmietanę z mąką, jajkami i szpinakiem. Sprawdzam czy masa jest odpowiednio doprawiona.
5. Zalewam tartę, na wierzch kładę pokrojone kawałki sera fety i wstawiam na 25-35 minut do nagrzanego do 180C piekarnika.
6. Tarta będzie gotowa gdy masa po naciśnięciu jej widelcem będzie miała konsystencje stałą i nie będzie się z niej wydobywał żaden płyn.



SMACZNEGO!


***
Lubicie tarty? 
Macie jakieś sprawdzone przepisy?


PS: Zapraszam do zapoznania się z wynikami konkursu świątecznego!

Brak komentarzy:

Obsługiwane przez usługę Blogger.