Yasminella Rozmyśla w kuchni: sałatka z tuńczykiem.


Zdarzają się czasem takie dni, w które nie mamy kompletnie pomysłu co zjeść na śniadania czy kolację lub wersja mniej optymistyczna nasza lodówka świeci pustkami. Zawsze staram się mieć w domu tzw żelazne porcje np: tuńczyka czy makrele w puszce. Za nim jednak powiem wam o jednym z moich przepisów kryzysowych zaznaczę, że nie jestem na żadnej diecie i mam nadzieję że nigdy nie będę musiała być. Po prostu staram się jeść racjonalnie.

SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM



Składniki na porcję dla 3 osób:
  • 1 torebka białego lub brązowego ryżu
  • 1 puszka tuńczyka ( ja zawsze wybieram w sosie własnym, ale jak lubicie w oleju nie ma sprawy)
  • 1 ogórek zielony
  • kilka rzodkiewek
  • ćwiartka średniej cebuli
  • 1 jogurt naturalny
  • sól, pieprz do smaku
  • przyprawy: oregano, bazylia

W przypadku tej sałatki wszystko, ale to dosłownie wszystko możecie zmodyfikować wedle swoich upodobań. To jest akurat wersja, którą ja lubię.

  1. Gotujemy ryż w osolonej wodzie.
  2. Kroimy wszystkie warzywa i otwieramy puszkę z tuńczykiem odciskam go z nadmiaru płynu.
  3. Ugotowany ryż studzę w zimnej wodzie, po czym łącze ze sobą wszystkie składniki.
  4. Dodajemy przyprawy sól, pieprz bazylię około pół łyżeczki i oregano jak ja to mówię tak, żeby było je widać.
  5. Nie lubię gdy sałatki pływają w sosie, wole gdy są nim delikatnie pokryte, dlatego jogurt dodaję stopniowo.
  6. Mieszamy i gotowe!

SMACZNEGO!

PS: sałatka jeszcze lepiej smakuje następnego dnia. :)

Jakie są Wasze awaryjne przepisy?

27 komentarzy:

  1. bardzo lubię tuńczyka więc ta sałatka na pewno posmakowałaby mi

    OdpowiedzUsuń
  2. Super wygląda, myślę że przetestuję ten przepis :) pozdrawiam i z przyjemnością dołączam do obsereatorów

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam tuńczyka, chętnie wypróbuję ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo dobry przepis, lubię taki szybkie dania :D Spróbuję :D

    OdpowiedzUsuń
  5. awaryjnie? jeśli spotyk mnie taka sytuacja robię pasty, przeróżne, rybne, jajeczne, serowe, na co akurat mam ochotę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robię dokładnie tak samo, jednak na razie mikser jest za wysoko xD

      Usuń
  6. Ja zawsze jem z ryżem, tuńczykiem, kukurydzą i majonezem, czasami dodaję kiszonego ogórka, jest pysznie. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam jeszcze połączenia z kiszonym ogórkiem.

      Usuń
  7. super! ja lubię ale na ciepło , ryż + tuńczyk + cebulka duszona

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeżeli tuńczyk z puszki na ciepło to preferuje z makaronem, tuńczyk + zielony groszek +rozmaryn + śmietana

      Usuń
  8. Wygląda bardzo smacznie! Choć wolę połączenie tuńczyka z makaronem niż z ryżem. Ale na pewno spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wystarczy dobrze doprawić i nie robi się mdłe, bo zapewne oto chodzi?

      Usuń
  9. Z ryżem takiej sałatki jeszcze nie jadłam. Z tuńczykiem uwielbiam sałatkę nicejską :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja chyba jeszcze nigdy nie jadłam sałatki nicejskiej

      Usuń
  10. ja czasem sobie robię taką sałatkę z tuńczykiem, tylko z ogórkiem konserwowym, a czasem jeszcze dodaję kukurydzę i jajko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też bardzo lubię połącznenie tuńczyk + jako+ kukurydza

      Usuń
  11. mniam mniam mniam tuńczyk!

    OdpowiedzUsuń
  12. bardzo lubię taką sałatkę tylko ja dodaje kiszonego ogórka ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy nie jadłam połączenia tuńczyka z ogórkiem kiszonym

      Usuń
  13. robię sałatki z tuńczykiem, ale o takiej wersji jeszcze nie słyszałam...:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sałatka z tuńczyka może mieć milion wersji. :)

      Usuń
  14. Z ogórkiem jeszcze nie próbowałam, zazwyczaj robię z kukurydzą :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń

Obsługiwane przez usługę Blogger.