Yasminella Rozmyśla w kuchni|Kurczak w koperku.


Strona przeszła dość znaczną metamorfozę, ale to chyba widać. W końcu wygląda tak jak chciałam od dłuższego czasu. Zostało jeszcze kilka szczegółów do dopracowania, ale najpierw muszę się dowiedzieć jak to zrobić. Może ktoś z Was lubi się bawić tymi klockami?
Dzisiejsza notka będzie pierwszym oficjalnym wpisem w kategorii Yasminella Rozmyśla w kuchni. Będę opierała się na przepisach szybkich łatwych i przyjemnych. Owszem uwielbiam gotować, ale nie wyobrażam sobie codziennie spędzać kilku godzin na zrobienie obiadu, dlatego większość moich dań obiadowych to tzn 30-sto minutówki. Zaczniemy od przepisu, na który wpadłam, (na pewno ktoś wpadł na to przede mną) kilka dni temu.

KURCZAK W KOPERKU


Składniki na porcję dla 2 osób:
  • pojedyncza dość duża pierś z kurczaka
  • sok z połówki cytryny
  • 2-3 łyżki drobno posiekanego koperku (może być mrożony)
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku
Dodatki
  • biały lub brązowy ryż
  • ogórek zielony.


1) Kurczaka kroimy w plastry takiej samej grubości wkładamy do naczynia, w którym mięso będzie się marynować. Dodajemy sok z cytryny, koperek, posiekany drobniutko czosnek, sól, pieprz i dokładnie mieszamy. Naczynie pod przykryciem wstawiamy na minimum 3 godziny do lodówki, jednak mięso jest najlepsze gdy w marynacie przeleży całą noc.
2) Gotujemy róż, a w między czasie smażymy kurczaka na gorącej patelni grilowej. Nie ściągajcie z niego koperku ani czosnku z marynaty.
3) Wszystko układamy na talerzu i gotowe.


SMACZNEGO!

20 komentarzy:

  1. Zwykłe proste danie a wygląda smacznie

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda wyśmienicie, tlyko mój mąż nie lubi koperku... za to ja uwielbiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Za koperkiem niestety nie przepadam, ale takiego kurczaczka chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  4. za koperkiem może nie przepadam, ale czosnek uwielbiam i całość wygląda smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam to połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pięknie wygląda! Uwielbiam kurczaka :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda bardzo smacznie i zdrowo:)

    OdpowiedzUsuń
  8. wygląda pysznie lubię takie przepisy :)

    OdpowiedzUsuń
  9. i mam pomysł jutro na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mmm jak to wszystko smacznie brzmi, a jak smacznie wygląda :) Uwielbiam podglądać przepisy na blogach, ale później wszystkie zapisuję i zycia mi braknie na ich odtwarzanie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Kurczak na patelni grillowej zawsze pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja wypowiem się tylko na temat połowy postu, gdyż jestem zagożałą weganką.
    Co do zmian na blogu . . . też cały czas coś zmieniam hehe, to chyba typowe dla nas kobiet, lubimy zmieniać, próbować, spawdzać ulepszać i wiesz co? Myślę, że to dobrze, bo zmiany też ukazujom czytelnikom nasze zainteresowanie nie tylko o treść, czy zdjęcia, ale ogólną estetykę bloga:) Twój naprawdę mi się spodobał! :) B R A W O !
    może Cię zainteresuje looknięcie na moj nowy post, jeśli Ci się spodoba będę wdzięczna za obserwację :) na tyle by się zrewanżować ! :)

    pozdrawiam cieplutko z Hiszpanii
    www.thegrisgirl.blogspot.com.es

    OdpowiedzUsuń
  13. Nigdy jeszcze takiego kurczaka nie robiłam, będę musiała wypróbować :)
    A zmiany na blogu super, bardzo mi się podoba kolorystyka :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda rewelacyjnie! Muszę sobie zapisać przepis i koniecznie wypróbować:)
    I bardzo smakowite zdjęcia:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam drobiowe mięso, uwielbiam koperek, a twoje danie wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń

Obsługiwane przez usługę Blogger.