Moje Kucharzenie: Ciasto Kruche z wiśniami

Te z was, które śledzą mnie na twitterze wiedzą że w niedzielę, drylowałam wiśnie. A czemu? Dostałam ogromną ilość wiśni, część zamroziłam z części zrobiłam kompot, a z części właśnie tej wydrylowanej zrobiłam wkład do ciasta. Tak więc dzisiaj, przedstawię wam przepis na kruche ciasto z wiśniami.




Składniki farszu:
Nie powiem wam ile dokładnie było tych wydrylowanych wiśni ja miałam 1/3 dziesięcio litrowego  wiadra.
Cukier ok. 2 -2,5 szklanki (ja lubię kwaskowość wiśni jeżeli chcecie możecie dodać więcej)
2 łyżeczki żelatyny.

Przygotowanie farszu:
1.       Drylujemy wiśnie
2.       Dusimy je
3.       Dodajemy cukier
4.       Gdy się rozpuści cukier odparowywujemy je  im mniej wody tym lepiej
5.       Do przestygnietych wiśni dodajemy żelatynę rozpuszczoną w chłodnej wodzie.

Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki
2 żółtka
1 całe jajko
2/3  szlanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
¾ kostki margaryny „Kasia” /prosto z lodówki/
½  kostki masła /prosto z lodówki/ 
1 -2 łyżki gęstej śmietany 18%

Przygotowanie ciasta:
1.       Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy przez sito na stolnicę.
2.       Dodajemy cukier mieszamy i formujemy krater.
3.       Dodajemy masło i margarynę i siekamy nożem.
4.       Dodajemy jajka i śmietanę siekamy dokładnie nożem, a następnie szybo zagniatamy.
5.       Dzielimy ciasto na dwie części, owijamy w folię i wkładamy do lodówki na godzinę/ 15 minut do zamrażalnika.
6.       Gdy ciasto jest schłodzone, wyjmujemy jedną porcję i rozkładamy ją równomiernie na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia na 15 – 20 min w 190 stopniach.
7.       Na podpieczone ciasto wykładamy, gęsty przecier jabłkowy/ powidła śliwkowe/ świeże jabłka obrane ze skórki i pokrojone w cząstki/ podduszone wiśnie i wiele wiele innych. Przykrywamy pozostałą częścią ciasta i pieczemy przez 20 -25 minut







Przepraszam, was za małą ilość zdjęć, ale ta notka jest bardzo spontaniczna, ponieważ moim zdaniem to ciasto wyszło przepyszne i bardzo chciałam się z wami podzielić tym przepisem.

Smacznego!

16 komentarzy:

  1. Uwielbiam cista z wiśniami! Musze wypróbować ten przepis gdy tylko dopadnę wiśnie:)
    Pozdrawiam i zapraszam na mój blog:)
    http://el-burda.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. mmmm, kocham wiśnie, a ciasto wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. szkoda, że ja nie potrafię nic upichcić :P

    OdpowiedzUsuń
  4. A ja nie przepadam za wiśniami. :< Ale ciasto wygląda smakowicie! Ja jestem antytalentem kulinarnym. Nie mówiąc już o pieczeniu. Zawsze wyjdzie zakalec! :<

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam ... narobiłaś mi smaka :))

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda pysznie! :)
    uwielbiam ciasta z tak dużą ilością owoców :)

    OdpowiedzUsuń
  7. próbowałam najpierw tą metodą ale wyszła większa katastrofa niż tak jak jest.. ale jeszcze pokombinuje ;d

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda przepysznie. Sama robię podobne, tylko wiśnie daję "surowe":D

    OdpowiedzUsuń
  9. Yasminello, przestań z takimi notkami bo teraz jestem głodna;)
    Mimo, że nie przepadam za kruchymi ciastami z owocami to twoje wygląda naprawde apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wydrylowane wiśnie większość swojego soku zostawiają w drylownicy, a resztę tylko lekko odsączam:)Ciasto może nie jest idealnie suche, ale nie jest też rozmoknięte:P

    OdpowiedzUsuń
  11. wiesz co teraz muszę przez Ciebie zrobić!? iść do kuchni i coś zjeść! takiego smaku mi narobiłaś tym ciastem! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. przesmacznie wygląda, aż chyba wypróbuję nawet dziś przepis, bo w sumie chciałam coś upichcić więc zdobyłam natchnienei :)

    http://biemi-bo.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Obsługiwane przez usługę Blogger.