Moje kucharzenie: Pudding ryżowy

Poprzednie dwie propozycje kulinarne były daniami typowo obiadowymi. Tym razem zaproponuje wam coś na deser, bądź na chandrę. Pudding ryżowy, daje nam wiele różnych wariantów, wykonania, ja pokażę wam bazę.









Składniki:
1 torebka ryżu
Ok. ½ litra mleka
1 cukier waniliowy
Łyżka cukru
Kilka kropel aromatu waniliowego


Składniki opcjonalne
  • Wiórki kokosowe
  • Kakao gorzkie/ rozpuszczona czekolada
  • Mus jabłkowy z cynamonem 


Przygotowanie:
  1. Do rondelka wyspujemy ryż z jednej torebki.
  2. Wsypujemy  cukier waniliowy.
  3. Zalewamy mlekiem, tak żeby ryż został delikatnie przykryty.
  4. Gotujemy na wolnym ogniu mieszając, raz na jakiś czas pozwalamy by stworzyła się piana.
  5. Dodajemy cukier  i aromat lub inne opcjonalne składniki.
  6. Gdy ryż wypije mleko dolewamy go, do momentu kiedy konsystencja nie będzie przypominać risotta.


Smacznego  

22 komentarze:

  1. uwielbiam pichcić w kuchni :) muszę kiedyś wypróbować ten Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. oo czegoś takiego jeszcze nie jadłam, muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. dalo by sie woda za miast mleka?

    OdpowiedzUsuń
  4. To szkoda :) Ja sie tam nie znam na gotowaniu

    OdpowiedzUsuń
  5. MMmmm.... Ale narobiłaś mi smaku :) Muszę wypróbować ten przepis :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. dziękuję :)
    a co do pudrów: ja nie zauważyłam żadnej pomarańczki ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. ale mniam.. :D

    dzięki :)
    a widzisz :D ale podobne ;d
    z mydełek cosik dla ciebie mam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. już dawno odłożyłam :) ;P

    mam też inne rzeczy już pomału nagromadzone ;)

    cały czas czekam na Avon :)
    mam nadzieję że sprawnie mi pójdzie zamówienie tych kredek itd.

    rozumiem o co kaman :D

    ideal matte i regene lift
    ciepły beż i naturalny

    long cover fluid
    jasny beż i naturalny

    matte & cover
    ciepły beż i naturalny

    z tych specjalistycznych
    ciepły beż i naturalny

    ciekawa jestem tego dla mężczyzn ;D sama na sobie bym wypróbowała a i chłopa bym wymalowała do testów ;d

    kolory podałam tak orientacyjnie po zdjęciach :) pewna co do nich w 100% nie jestem ;D

    OdpowiedzUsuń
  9. Robie tki pudding czasami, moim zdaniem jeszcze lepszy jest gotowany z laska wanilii (ja aromatu waniliowego i cukru waniliowego unikam jak ognia bo nie lubie:))

    OdpowiedzUsuń
  10. Zmywacz dostałam w sklepie bezcłowym :) Warto szukać tam, gdzie mają lakiery Safari.

    OdpowiedzUsuń
  11. uwieielbiam pudding ryzowy:)

    OdpowiedzUsuń
  12. smak mojego dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Zostałaś otagowana :) -> http://czartoszka.blogspot.com/2011/06/top-10-award.html

    OdpowiedzUsuń
  14. mniam... Smaka mi zrobiłaś. Idę coś w kuchni wyczarować z ryżem ;3.

    OdpowiedzUsuń
  15. Ja niestety w kuchni nic nie robię, bo jak to mówią najbliżsi, chcą jeszcze pare lat pożyć ;). Smakowicie to wygląda. Pozdrawiam i obserwuję, kosmania.

    OdpowiedzUsuń
  16. A ja niestety nie trawię puddingów, zwłaszcza ryżowych. Ich konsystencja na mnie źle działa :( Także czekam na kolejne propozycje kulinarne :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Uwielbiam ryż na mleku. Ja dodaję do niego rodzynek, takich lekko kwaskowych i jak się potem szama to ma się kwaskową niespodziankę :D.

    OdpowiedzUsuń

Obsługiwane przez usługę Blogger.